Jan 25, 2010

AIR MATA MELELEH, HINGUS KUAR, TELINGA BERASAP...

Mari kite masak2...
Hari ni Mrs Bullet nak masak2 untuk kitorang makan2...
Hari ni tu means hari Sabtu yang lepas ye...

Jom usha ape yang Mrs Bullet nak masak...
Menu hari ni...

AYAM YANG DIREBUS MESTI DIGORENG UNTUK MENGHASILKAN AYAM GORENG YANG BOLEH DIMAKAN DENGAN SOTO...

Giler panjang tajuk makanan ko Mrs Bullet oi...
Kan senang ko cakap SOTO...

Bahan2...


Bunga lawang...Kene beli kat Mydin...tempat lain nyer xsedap...Beli gak Buah pelaga...Tapi xde plak gambo kat sini...Hampeh tol...Wei2, korang beli Buah Pelaga ha...jangan beli Ikan Laga...Kang ade yang Bullet lagekan korang ngan ikan tu kang...Nak nak?

Beli jugak

Serbuk Rempah Sup Soto Mak Siti Segar Dari Ladang yang ade logo Halal keluaran JAKIM...Korang mesti beli yang Mak Siti nyer rempah je..Mak Minah, Mak Yam, Mak Dare punye jangan beli....Jangan beli yang lain...Kalau korang beli yang lain...rase dia lain la...Hahahhaha


Bawang putih 3 ulas, Bawang besar setengah bijik, halia sikit...Korang tumbuk ye...Gunekan lesung batu...Bukan penumbuk korang yang korang gunekan...Dan jangan gune blender keluaran SINGER...Sebab nanti korang akan dicop menipu...Huahahhahaha...Bile dah lumat...Tumis tau...


Yang ni korang jangan lupe...Sile beli Ketupat segera dengan kadar segera sebab kalau korang berlengah2...Xdapat la korang raye...Keh keh keh...Gilo...Beli sepeket je la kalau korang takat makan dua orang...Dan jangan beli sepeket tapi canang nak bagi jiran2 sebelah umah...Jangan harap la...


Daun sup sebagai pencantik soto korang...Sebab soto kan kaler xcantik sangat...So korang bagi kaler hijau la...Bagi cun saja...Amacam?


Ni bukan Megi...Ni coming soon...Huahahha...SU'UN la...Tah cmne nak ngeja menatang ni...Pandai2 korang la bace...Ni kene goreng...Goreng jangan plak lame sangat cam korang goreng pisang ke kan....Sebab korang xkan dapat hasil seperti yang dalam gambo tu...Hasil dalam gambo tu adelah dari tangan Mrs Bullet...Pandai masak isteri Bullet...


Toge pun korang kene beli...Tapi kalau korang ade tanam pokok toge kat umah korang...Korang pandai2 la gune...Hehehehhe...


Ayam goreng yang sedap...Goreng  garing dan bukannye hangit ye...Pas dah goreng, biarkan dalam 5 minit untuk ayam ni cool down...Pastu korang carik2 daging ayam ni bagi jadi cam dalam gambar...Make sure same dalam gambar ye...Kang rase lain...Xsedap....


Hasil tumisan yang dah bertukar jadi kuah soto untuk santapan korang ...Sungguh menyelerakan...Bau dia je dah boleh buat Bullet rase nak masukkan mulut dalam periuk ni...Rase nak hirup je kuah ni...


Xlengkap kalau makan soto xkene ngan cili merah2 ni...Bukan soh korang makan cili ni sebijik2...Ni resepi yang sempat Bullet belajor dari mak Bullet sebelom Bullet bergelar suami orang...Huahahhaa...Ambik cili padi yang pedas giler dalam 7 bijij...bawang putih 1 ulas, boh gule sikit..Tumbuk lagi...Bagi lumat...Pastu, hasilnye...


Camni la...Pedas giler ni...Sape2 yang bibir tebal leh la mencube hirup dengan selambe ye kicap ni...Bullet bibir nipis...Xleh la...


Makan time...Sile usha...lazat x? Ni sebelom letak kuah soto tu...


Yang ni la hasilnye bile dah letak kuah soto tadi...Memang berbaloi2...Kitorg makan sampai terlupe yang Mrs Bullet lupe nak goreng bawang...Nak buat bawang goreng la kononnye...Tapi xpe...Hentam saje...Sungguh laxat jugak...Boleh di ' NGAP ' sebanyak 5 kali...Kalau makan 2 orang la...Kalau nak bawak pi berkelah satu batalion askar, harapan la...Ade yang dapat pegang pinggan je...Pastu teguk air liur...Hampeh korang...

17 COMMENTS ON BULLET:

BULLET said...

sedap2

BULLET said...

hahahhha...bullet yang first komen...gilo

¶A.K.I¶ said...

dem!! wehh konye komen x dikira taw!! benggong!!

ooo. klu ko ada wat begedil daging msti ag kick taw!!

BULLET said...

aki, bege begedel boleh x?

eynda said...

Sedapnyer..........lapar.........

Miss Nurul said...

uit...nmpk mcm sodap je... terliuq den... huhuhu....

~0~ said...

sedap...aku stuju...

walaupun aku xpenah mkn soto...hahahha

BULLET said...

kak enyda, sedap mmg sedap...tu yang rase nak soh buat lagi je tu...huahahhaha

miss nurul, terliur ye...g cari kedai soto yang berdekatan ye...

~0~, apehal ko xpenah makan soto? sedih la ko ni...

Si budak Aboi said...

eh bullet ko tertinggal menu ni..iaitu begedel !

butterfly said...

sedap nyeeeeeee~~~~~~~~

lme x msk soto ni...

Nini teDDylicious said...

jajap..

seswatu yg aku nampak sini, mrs bullet leka masak, kau leka amek pic sahaja kan..??

bukan nk membantu kau neh!!

iskk..

BULLET said...

aboi, mmg nak buat hari tu tapi xsempat...huahahhaha

butterfly, sedap mmg sedap woooo...

nini, eh, bullet tolong la...yang tumbuk cili padi tu bullet la tu...sile percaye...

[z@ck] said...

ya ampun..
meleleh air liur aku ni..
=P

zul said...

tak pernah plak aku tgk bini ko tu menolong kat dapur time mak aku masak soto... tetiba jek pandai wat soto... ni sah2 resepi belakang paket mak siti...lalalalalalalalalla

BULLET said...

zack, meleleh ye...xpe2...ko g dapur masak sendiri...

zul, mintak maap ye...sangkaan ko salah...dia bukan belajar dari peket kat belakang tapi belajar dari pengalaman...cakap je la koterliur...sebab ko suke makan soto...kan kan kan .....

Si budak Aboi said...

ntah taw ke tak begedel tu hape oiit !

nurul said...

terliurrr..
sodap!