Nov 11, 2009

2012...PRO DAN KONTRA



Ade citer 2012 kan? Cam best je kan
Cam nak g tengok
Tapi xtau la mase mengizinkan ke x
Kalau ade mase ++ ongkos yang cukup
Boleh la g menuntun citer terbabit...

Ok, nak citer skit
Bukan preview filem ni ye
Just nak share info je
Minggu lepas Bullet ade nengok dokumentari pasal tahun 2012 ni
Pengkaji2 dahulu kala telah meramalkan tahun 2012 nanti akan berlaku bencane
Atau lebih tepat lagi hari kiamat
Bukan sorang pengkaji yang mention pasal ni
Dalam kitab org2 asli mane tah pun ade gak mention pasal ni

Baiklah ye, kite leh tengok citer 2012 ni
Kite leh tengok rancangan dokumentari tu
Tapi sebagai umat Islam, kite kene percaye pada QADA' & QADAR
Yang telah ditentukan oleh ALLAH SWT

Positif dan negatif bile org mule percaye dan takut bile macam2 perkare dibangkitkan berhubung isu ni

Negatif dulu ok...
Bile sampai tahun 2012, org dah mule panik...Xtau nak buat ape
Bile panik, keje xjalan...
Bile keje xjalan, ekonomi negara akan lumpuh la kan...
Manusia akan jadi tidak produktif
Otak asek pk hujung tahun ni nak kiamat, watpe nak keje teruk2
Dapat gaji pun bukan leh bawak mati

Positif plak ni...
Manusia akan menambahkan ibadat
Buat pahala byk2
Masjid2 akan dipenuhi org2 yang nak bertaubat
Mungkin xde dah org pakai seksi2
Xde lagi pergaulan tanpa batas...
Ramai org nak g haji dan mintak keampunan dari ALLAH SWT

Ni contoh je Bullet bagitau...
Mmg setiap kejadian tu ade baik buruk
Tapi jangan terlalu pk yang buruk sampai xnampak yang baik
Camtu la sebaliknye
Kene balance kan sume tu
Pilih yang mane baik untuk kite kan

25 COMMENTS ON BULLET:

Ms.Independant said...

Btol.
Jgn sampi kite terlalu taksub ngan ni sampi perkara lain terabai...
Tapi beramal tu tetap wajib!
Hehe

:)

BULLET said...

ms. inde, betol2...sokong kau...ni sape yang buat entry sebenranye sampai bullet plak yang sokong ni

Aujinz said...

AKu jalan jalan.. aku sesat.. aku nampak signboard sebab tue aku leh sampai sini...

kaum asli tue kaum Maya.. yang sibuk korbankan orang nak bagi tuhan diorang heppi.. gilak punya olang..

ok.. esok boleh tengok ramei ramei.. tengok jer..percaya jangan..

BULLET said...

aujinz, bagus2...ko jangan mudah percaye mende2 karut ok

AzuanBudakPandai said...

download sudip..
takde masa nak p wayang..
dah lama kot tak p wayang ekeke..

Nini said...

2012..??

:)

baru smlm aku kondem pasal ni ngan akak aku..

akak aku kate, "org putih ni pandai2 jek. bukan die pegi rujuk Kitab2 Allah pon.."

BULLET said...

azuan budak pantai, ko ni sure pirste kan...tau mencilok jek ...huahahaha

nini, setuju sangat ngan ko...dorang saje nak menakut2kan umat islam ni...tu je tujuan dia

~AmyLiana8886~ said...

tu la pasal kan..btul ke idak..tp kena beringat lakan..raseneyr ada citer mcm nie tahun gak kuo..tajuk ye knowing...citer lebih kurang la ksh kiamat..tp xtau lak 2012 ni cmne kan..

BULLET said...

amy, tengok boleh la kan...nak caye lebih2 kan mule la terpesong jadinye

s h a r v i na said...

i akan gi tgk cite nih..
tp i xpena percye yg 2012 tuh ari kiamat..
org barat nih pndai2 je..so lntk la dorg..ehe..
i nk tgk sbb ntala..cite nih mcm best! ;)

BULLET said...

sharvina, tu la kan. bullet pun nak tengok gak citer ni...cam best...tapi tunggu la dulu kot2 ade jual yang pirate ke...

eynda said...

Benda kalau nak jadi bila-bila pun boleh...Allah Maha Berkuasa...

Nak tengok jugak citer tu tapi takleh gi cinema dgn budak kecik nih....tunggu DVD je la...

BULLET said...

org putih kalau buat filem sure nak gempak je...pastu org pun takut...tapi still org nak tengok gak kan kak enyda kan...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

nk tgk!!!

ekopelancongan said...

salam kembara bullet..

kita harus sentiasa sedar..

salah satu dari 7 dosa besar adalah tilek dan syihir..

adakah yg dicipta lebih tahu dari yg Maha Pencipta?

ngee..

BULLET said...

princess n, ko nak tengok g jela...jangan plak mintak duit kat bullet...hehehe

eko, insap tol bace komen dari ko ni...bagus2

~AmyLiana8886~ said...

tu la xleh lebih2 tkut jd len..tgk pun skadar tgk je..n pk la yg tuk kite kan..hehe

milymir4e said...

bullet~
klu x clap,nme kitab owg asli 2 kitab mayan..
ermm~
synopsis citer ni mcm gempak gler..
huhu..
nk g tgoklaaa.

sue said...

btl la tuh..xkan dgr pasal 2012 ni br nak bertaubat n tambah ibadat,,bukan kite dtuntut kejar akhirat n yg dunia pun kita akn dapat...waulahuallam...

joegrimjow said...

yg plg penting
kite kena sentiasa siap sedia tempuhi mati

BULLET said...

amy, bagus2...ko mmg pandai

mily, ye la kot kitab mayan tu...cam penah dengar tapi kat mane tah...

sue, leh jadi penceramah ni...hehehe.nasihat sue mmg membine

joe, setuju sgt tu...amal ibadat jangan lupe wpun mengejar dunia...

miss hirose said...

btul la mr bullet..
kite pun ade bce psl ni..
takut jugak bile pk2 kan..huwaaaaa

Azmiezas said...

Bullet..cite owang puteh ni..tengok boleh..percaya jangan...

BULLET said...

miss hirose, kalau takut jangan pk ok...tengok je...hahahaha

azmiezas, tu la kan...sure ending citer ni hero selamat...hari kiamat mane ade yang selamat lagi...

Zaid said...

salam semua.. betul juga cita nii..ceta tu bukannya hari kiamat tapi satu bencana besar yang akan berlaku pada pertengahan bulan puasa.tahun bila tak tahu..seperti yang nabi Muhammad cerita pada para sahabat..manusia 2/3 dari penduduk dunia akan terkorban..sama2 kita tunggu dan lihat sambil bertakwa kpd Allah yang maha besar..hanya orang yang bertakwa minta pertolongan dari Allah saja yang akan terselamat..insyaallah..