Oct 14, 2009

CAKAP BIAR TERANG YEK...

Bile seseorg bercakap dalam Bahasa Inggeris, dia perlu tau makne perkataan yang dia cakap tu.
Betul kan?
Kalau xtau ape salahnye tanye.
Bukan mati pun kalau tanye org makne word tu
Xde nyer org nak gelakkan kite kalau kite tanye mende yang kite xtau
Org yang berfikiran camni selalunye dia mmg buat camtu kat org lain kalau org tu tanye something kat dia kan
Sebab tu fikiran dia pk camtu
C'mon la, dunia sekarang bukan cam dulu
Org dah xambik kisah kalau tanye mende2 yang kecik2 gitu
Dulu Bullet pun bukan pandai cakap BI
Dan sekarang pun still bukan pandai sgt
Tapi bile org ckap, Bullet paham dan boleh cakap balik
Dulu penah sekali mase Bullet keje
Dapat order suruh g selatan sebab ade BALLOTING
Bullet bukan tau pun pebende tu
So, tanye la kan.
Baru la tau BALLOT tu cabut undi la lebih kurang
So, dari kite xtau, kite leh jadi tau
Kat tpt keje tu gak ade sorg apek
Dia pun bace paper english
Kat sebelah paper tu ade kamus
Mmg bukan mende yang nk dimalukan la

Tapi Bullet mmg xpuas hati kalau org xtau makne word tu tapi berlagak tau. Ade la sorg hambe Allah ni. Punye la belagak.English terabor...bersepah2...Tapi still nak kerek cam die je betol.

Antara yang dia xtau tapi buat2 pandai :


*FABRIC STARCH

Korg tau kan ape makne starch tu? Berkanji kan. Citernyer, dia nak beli menatang ni. Pastu member dia tunjuk la gune yang ni kalau nak keraskan tudung. Pastu dia leh sound balik cmne ko tau yang ni mmg yang keraskan tudung. Member dia cakapla kan dah ade tulis FABRIC STARCH tu. Nak tau ape plak yangdia cakap?

" Eh, aku xpasan la."

Bukan xpasan tapi bengong. Lepas bape hari ntah, dia cakap la kat member dia balik.

" Betul la spray tu mmg untuk keraskan tudung."

Bullet rase die ni mmg xtau la ape makne STARCH tu kan. Sebab tu bodoh menyombong...

Ade lagi yang die salah cakap tapi sampai LA ni pun xbetol2 kan. Bile kat compeni dia ade org call la kan. Nak cakap ngan bos dia. Pastu bos die ngah cakap kat phone ngan org lain la. Dia cakap camni,

" I'm sorry. My boss ON THE THE LINE,"

Agak2 la kan. Betul kah penggunaan bahase tersebut? Korg pikiaq la sendiri no...

Macam2 lagi yang dia ni salah sebut. Bukan takat English but even dalam Bahasa Melayu kite ni pun dia salah sebut...

Kenal x ngan DIANA DANIELLE, pelakon yang cun tu. Name minah ni pun dia salah sebut gak. Dengan banggenye dia g sebut
DIANA DANELI




Mane la dia dapat kan name tu? Salah tengok atau mmg bongok? Padehal pakai cermin mate. Banyak la lagi perangai minah ni yang mmg xleh blah. Sape2 yang kawan ngan dia tau la...Bullet bukan nak buruk2kan dia but at least sedar la skit kesilapan diri. Xsalah kalau kite tanye tapi jangan belagak...Nanti makan diri plak kan

RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERAMAL



21 COMMENTS ON BULLET:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

memang ramai macam tu..kalo tanya takut jatuh saham ..dah laa bodoh sombong lak tu..opss..terlazer plak :P

wantie said...

berlambak orang cam gini. perasan kata bagus... Kalau orang tegur dia ingat org nak jatuhkan dia. wal hal kita tak nak dia malu di belakang hari kelak...

Bukan tau nak tima kasih..

BULLET said...

elissmie, thanx follow blog ni yek. dia ni bukan single lagi. anak dah ade tapi camtula perangai dia. kalau bercakap ngan hubby dia, masya Allah, xsanggup dengar...

wantie, tu ler pasal. org camni patut kite kaunseling jek. kalau xjalan gak, kite lesing jek dia. hahahaha

♥ayudeadwish♥ said...

tak terer tapi tunjuk terer~ hahaaa~~
tgk cam aku nih.. bi terabur, bm lae la terabur... tak tau bahasa ape yg aku tersusun..

eynda said...

Macam2 peel manusia kan hihi...

BULLET said...

ayu, apesal ko sume terabur? cakap jawe la senang...hahaha

kak eynda, peel tu ade 2 kak. satu perangai manusia cam minah tu. satu lagi jalan peel. yang tu kat umah mak bullet...hahahaha

hudadida said...

ehehe..
aku paham ape yg minah tu rase..
aku pun penah berada kat tempat tu..
mase tu jahil la katekan..
rase malu kalo org gelak kan kite..
rase segan kalo org tgk kite x pandai..
tapi lame2 aku seda yg sume tu cam mongok jek kan..
bia la ape org nak ckp,nk gelak,sbb yg x pandai bukan diorg tp kite..
dan kalo aku jumpe org yg mcm ni..
aku akn cuba tegur dg baik..
tp tgk org gak kn..
hehehe..

BULLET said...

hudahida, yang ni mmg xleh watpe dah. mmg haru kalau jumpe dia. xleh terime hakikat tau x.

jai@jezz said...

terus terang.. ai pon x tau sgt bahasa english ni.. =P

miss izan said...

kene antar pi kls kesedaran diri ni ;)

p/s: nak kene pi kls english ni....

BULLET said...

jai, better terus terang dari belagak kan. xmati nyer kalau tanye org ape makne word yang kite xtau

miss izan, kompem kene hantar. wajib tau x

sarahunny said...

setuju dengan post ini.. keh3..bondoh sombong lagi,, nk blagak pula.. mybe dia rasa dia selalu btl.. or nk discover new thing sndiri,,

Zura said...

erm...biaselah tue...xsume manusia nk mengaku silap sendiri n nk diri nmpak bodoh

BULLET said...

sarahunny, bukan bondoh la. keh keh keh. sile betulkan ejaan anda. ape yang awak cakap mmg betul

zura, mmg xsume tapi kalau dah bodoh, buat ape pun sure nampak bodoh. ape lagi org yang bodoh sombong kan

HoPe said...

even me ni future english teacher..
tapi...tetapla setia tgk kamus jugak..
sbb manusia ni bkn sempurna..
byk kurangnye..
so..x semua kter tau..
xtau..kena la tanya kan..
bile bodo...sombong pulak..
lagik la nampak bodonye..:)

BULLET said...

hope, ha betul la tu. dia bajet sume dia tau la. pastu jenis xnak ngaku kesalahan. gile nyampah ngan dia. hubby dia pun jenis same gak la. sengal

MYRAspberry said...

hahahahaha... hanya mampu ketawa.

hudadida said...

"BULLET said...

hudahida, yang ni mmg xleh watpe dah. mmg haru kalau jumpe dia. xleh terime hakikat tau x."

ehehe..kalo ceni,kasik tepek kt dahi jek..=P

Redbloodsnow said...

sbb tuh ler wujudnyer quote neh --->> bodo sombong


:P

BULLET said...

myra, ketawe jek la yek. bagi nasihat skit kat dia ni..hehehe

huda huda, tepek kat dahi mmg best gak kan. jom kite buat kat dia

red, betul tu. xsalah lagi kate2 ko

Izyan Nadiah said...

yan suke cite nie..heheh