Aug 24, 2009

JOM SEKODENG !


Semalam hari Ahad. Dah 2 hari kite puase kan. Hari ni masuk hari ke - 3. Mudah2an kite semua puase dengan tenang dan rileks. Ok, Bullet nak citer skit aktiviti yang Bullet ngan Mrs. Bullet buat semalam. Dalam kul 5petang, sesudah mandi dan bersiap2, Bullet dan Mrs. Bullet telah pergi mencari lokasi yang best untuk membeli juadah berbuke puase. Nak senang cakap, bazar ramadhan la kan. Memule kitorg ingt nak cari kat area umah kitorg tapi mmg xde la. Dah kawasan Bollywood, payah la skit nak ade bazar ramadhan kan.

Xpe, gerak lagi ke area Kg. Jalan Kebun. Kitorg tengok lengang je kampung ni. Cam xde ape2 yang berlaku pun. Setau Bullet, kampung ni kawasan org Melayu. Xkan xde bazar? Mungkin la jugak xde bazar sebab sume org masak sendiri. Hampe la perasaan kitorg. Dahla mase terus berlalu. Kang xjumpe, cmne kitorg nak berbuke? Janganla camni.

Tetibe Mrs. Bullet cakap maybe ade satu tempat kat Bukit Tinggi. So dengan pantas la Bullet memecut menggunekan Si Comel yang baru dicuci pagi tadi ke kawasan tersebut. Jalan xla jem sgt bile lalu hway KESAS ni. Rilek je. Bile sampai kat kawasan yang telah dinyatakan tadi, kitorg carila mane bazar tu. Cam xde ape2 pun. Sekali kat depan tu ade byk kete nak masuk kat satu tempat tu. Dan bile kitorg tgk, terdapat payung2 yang begitu banyak sekali. Dah jumpe dah bazar yang kitorg cari2. So, proses untuk cari parking pun bermule. Punyela sesak. Xtau la mane ade parking kosong. Sekali ade parking lot untuk pengunjung bazar. Cam best ni tapi yang xbestnye, kawasan tu lecah dan penuh ngan lopak2 air. So, xkan nak masuk gak kan. Dah la Si Comel baru mandi pagi tadi. Sori, xdapat. Rejek. Cari lagi kat depan. Mmg bertuah. Ade parking tepi jalan yang best. Bawah pokok lagi. Dengan pantas terus je park kat situ.

Mmg ramai org la kan. Wpun pendemik H1N1 ni masih lagi belum reda, tetapi org ramai yang berkunjung kat situ boleh dikire la yang pakai mask. Yang lain mmg xpakai la kan termasuk la Bullet ngan Mrs. Bullet. Hehe.

Gerai pertama kitorg singgah merupekan kedai yang mejual lauk-pauk. Kitorg beli siput sedut masak lemak. Sedapnye. Beli la RM3. Bajet nak beli singgit je tapi boleh plak org yang jual tu cakap singgit dapat satu je siput tu. Ape da. Bakhil betul. Perjalanan diteruskan meredah lautan manusia yang berpusu2 kat situ. Sume kaum ade. 1Malaysia la katekan. Pastu kitorg singgah plak kat gerai brader ni. Dia jual air. Make dengan itu kitorg pun belila air rozel ( betul ke Bullet eja ni ). Mrs. Bullet cakap sedap. Terbang lagi RM2. hehe. Jalan lagi, jumpe plak cucur udang. Nampak menarik la plak cucur udang yang pakcik tu jual. Singgah dan beli la kan. RM2 lagi terbang. Pakcik tu jual 1 cucur 50sen je. Besar gak la cucur dia. Best dan menarik.

Tekak Bullet rase nak makan nasi tomato je sebab lame xmakan nasi tomato ni. So, carilah gerai yang jual nasi tomato. Xsusah pun nak cari. Merate ade jual. Nasi tomato ayam percik jadi pilihan kalbu. Dan pilihan kalbu tu plak berharge RM4. Huhu. Mahalnye. Xde ke yang singgit satu. Mrs. Bullet plak teringin nak makan laksa tapi laksa yang dijual kat bazar ni cam xbest je. Mrs. Bullet mencadangkan agar kitorg beli ikan bakar yang ade sambal tu. Kitorg pun g kat gerai ikan bakar. Order ikan cenceru bakar saiz sederhane je. Kitorg plak xtanye harge. Main order je. Sekali ade sorg mamat tu nak beli gak ikan bakar. Dia tanyela org yang jual tu bape harge ikan pari bakar. Sekali RM15 beb. Pergh, tokojut den.Kecik je ikan pari tu. Yang slice je. Korg bayangkan ikan cencaru yang sekor tu. Bullet pandang Mrs. Bullet, Mrs. Bullet pandang Bullet. Make dengan itu, kate sepakat pun telah dicapai.

" Kak, kang kitorg ambik ye. Kitorg round dulu jap ,"

Bullet telah berjaye mengkelentong kakak yang jual ikan bakar tu. Kitorg pun berjalan la dengan lajunye ke arah lautan manusia untuk menghilang diri kitorg dari kakak tu. Huhu. Mintak mahap la kak ye. Lain waktu jela kitorg beli. Kitorg ni xmakan ikan mahal2. Kitorg gelak jela kan.

Last2 Mrs. Bullet nak makan Char Kuey Teow. Carila plak gerai tu. Nampak satu gerai brader jual kuey teow tu.

" Bang, kuey teow biase satu, " order jela.
Dalam mase 5minit dapatla kitorg kuey teow tu. Bape ek harge dia. Dlm RM3 gak la. Lupe plak. Dah bape dah kitorg spend kat sane. Duit2. Xpela, makanan punye pasal kan. Kang xbeli, lapar plak. Pastu, kitorg gerak balik dengan hati dan perasaan yang bercampur baur. Hehe.

Kepade kakak yang jual ikan bakar tadi, lain kali jual la murah skit. Kalau singgit dah tentu kitorg beli. Apepun, selamat berbuke puase untuk korg sume. Bace doa dulu. Jangan main serbu je...

4 COMMENTS ON BULLET:

zul said...

aduilah adik aku dua org ni... ikan caru tu murah jelah... lain kali tya ah harga dlu...hehhehe...

siap ah korang dua org... kang ader ah hantu ikan bakar berlegar2 kat luar umah korang... aku tak tau...

ni satu lagi, korang pandai jek antar aku kat hotel sentral ni, tapi tak ajar plak jalan balik... mau 18 jam ah aku round bandar KL ni cari jalan pulang... huhuhuhu

ZAF said...

manela kitorg tau murah ke mahal. xtanye plak. hehe. umah kitorg ade hantu bollywood je la. jalan balik? menarik tu...

Anonymous said...

suro jela mrs bullet 2 masak...asek nak membeli jek

ZAF said...

anon : selalu mmg Mrs Bullet masak tapi sekali sekala nak makan kat luar je. thanx for viewing ya