Sep 3, 2009

MARI BELAJAR...

" Bang, MURTABAT SPACLE satu ."

Ape tu? Slh eje ke mmg ejaan camtu? Ke juadah berbuke pose yang baru ek? Sedap x? Korg pikirla ye.

Entry kali ni Bullet nak kongsi sedikit sebanyak perkataan yang, cmne nak cakap ye. Senang citer salah sebut la. Jom cekidaut ramai2.

Ade sorg pakcik ni, dia ingt English dia bagus sangatla kan. Tapi xbagus mane pun. Korg kalau sebut perkataan PAIN mesti bunyi 'PEN' kan. Bukan pen yang korg buat tulis2 surat cinte tu ye. Yang dia ni ngan rase xbersalah dan riaknye menyebut PA - IN. Kan dah jadi bahasa melayu tu. Hampagas betul la pakcik ni. Ade lagi satu yang dia sebut. Cube korg sebut perkataan ni, WIFI. Bunyi mesti 'WAI - FAI'. Dia lain, bunyi WI - FI jugak. Xlarat nak layan. Betul2 Melayu pakcik ni kan. Bullet nak je dengar dia cakap word lain dan word tu salah gak dia sebut tapi xnak betulkan.

Ade lagi ni. Org lain la pulak. Dia ni dulu satu tempat keje ngan Bullet ( tempat keje lame Bullet ). Keje dia ni mmg bnyak la ( padehal keje tangguh2 ). Ade satu hari tu, dia buat la keje dia cam biase, tetibe...

" Aku PENYAT la. " PENYAT ? Ape mende tu? Rupenye dia PENAT. Punyela penat sampai cakap pun salah. Sian dia kan. Berite terkini yang Bullet dengar pasal dia, dia dah benti keje la. Mungkin sebab PENYAT sangat keje dia tu. Huhu.

Situasi lain, org lain. Mamat ni tengah tunggu member2 dia la kat satu hotel ni. Tunggu pun dah agak lame la. Sekali member dia call la kan tanye dia ni kat mane.

Member : Oi Mamat, ko kat mane ha?

Mamat : Oi Member, dah lame aku tunggu ko tau x. Dah berjanggut aku tunggu ko. Cepat la skit.

Member : Ye la, ko kat mane?

Mamat : Aku kat Hotel Grand KONSISENSEL la.

Mau xberdekah2 member mamat ni gelak. Konfident je sebut. Tanpe ragu2 lagi. Korg sebut la sendiri sebutan yang betul ye. Hehe.

Bullet pun xlepas dari salah sebut ni. Mase tu Bullet tengah bork2 ngan Mrs. Bullet pasal umah ni. Bork la nak duk kat sini la, kat situ la. Beli umah la, buat umah la. Sekali ntah cmno Bullet leh plak cakap EPETMEN. Bullet nak sebut Apartment, salah sebut plak dah. Dengan xsemene2 Mrs. Bullet gelak sampai tutup2 mulut ni. Tau la salah sebut, xyah la gelakkan suami sendiri. Derhake betul dia ni. Hehe.

Mase balik kampung Mrs. Bullet hari tu pun ade gak kes salah sebut. Ni kalau Mama bace blog ni gerenti Bullet xleh beraye kat kampung ni. Ape2 pun mintak maap dulu. Abg ipar Bullet yang citer. Al - kisahnye mase tu dia kat hutan mane ntah, tetibe Mama call. Ingtkan nak cakap ape, nak tanye khabar anak ke, rupenye nak tanye jawapan kepade soalan dalam bahase Inggeris la. Dah la dalam hutan tu line xberape clear, so dengar xdengar la kan ape yang Mama tanye. Dalam byk2 tu, yang sah Mama  salah sebut, perkataan WERE. Mama g sebut WE - RE sebagaimane ejaan tersebut. Bullet xleh la gelak banyak2, mak mertuo den tu. Kang dio marah, mampuih den.


Ade byk lagi kejadian salah sebut ni tapi cukupla untuk hari ni kite belajar bahase ye. lain kali kalau ade mase Bullet citer lagi. Apepun, utamakanlah bahasa ibunda. Bullet ni bukan pandai sgt English. Kalau org tanye Bullet dalam English, Bullet jawab dalam Malay. Haha. Sekian la ye...

p/s : MURTABAT SPACLE tu sebenarnye MURTABAK SPECIAL la.

6 COMMENTS ON BULLET:

Redbloodsnow said...

ai love murtabak.lagi² yg ade daging..perhhhh!!! bullet, sile lanje zie..puhleaseeee...hehehehe :P

BULLET said...

redbloodsnow, boleh sesangat. nanti Bullet pos. daging ye, baiklah. sonang jo tu. sedia ye...

jee yunus said...

hahahaa..mmg lawak...x tahan perot bc entry ney..

BULLET said...

jee, gelak gelak jugak, jangan sampai batal pose ( ade kene mengene ke ? )

jee yunus said...

eh..jgn risau..pose x batal punyer..hahaha..jee pn byk salah sebut..sbb 2 mcm nk tebahak-bahak gelak ney

BULLET said...

jee, kalau ade perkataan yang salah sebut, bagitau la kat bullet. boleh citer pasal word yang jee salah cakap plak