Sep 30, 2009

BERTUKAR CEPAT...!!!


SILE AMBIL PERHATIAN KEPADE SEMUA YANG BERKAITAN
ALAMAT BLOG BULLET TELAH BERTUKAR
ALAMAT BARU ADALAH


HARAP MAKLUM YE.
NAK YM GUNE

amirfirdaus7@ymail.com

HEHE

KETE KENE SAMAN



Ni la dia saman pertama untuk kete Bullet, Si Comel tu
Kene saman kat Plaza Alam Sentral
Bullet park kete kat tepi jalan je
Padehal time tu dah kul 7lebih dah kan
Mane ade lagi nak saman2 ni
Kitiorg pun g la mencekik dulu kat Ani Sup Utara tu
Pastu g cari baju Mrs. Bullet
Balik2 je, tengok kat wiper kete dah ade surat ni
Kepade en polisi yang baik hati
Bullet tau la kat area tu korg xdapat saman org minggu lepas sebb org balik kampung
Tapi xkan la kul 7lbh pun nak saman
Mane ade jem dah mase tu
Lantak ko la nak saman ke ape ke
Bullet xbayar nyer saman tu
Jangan harap la kan
Wlupun RM30, Bullet xbayar
So, pk la sendiri ye polis
Dah dapat banyak duit  kan dari OPS SIKAP yang gagal tu
Polis kebende cenggitu kalau buat OPS pun gagal
Gaji tetiap tahun nak naik
Makan rasuah banyak
Blah la lu org...

Sep 28, 2009

RUMAHKU SYURGAKU



Semalam yang indah, Bullet telah buat banyak keje
Pagi2 lagi touch up cat umah
Sebab ade part yang kaler xcantik
Pastu pasang lampu dinding yang kitorg beli sebelum raye tu
Cantik beb, jangan cemburu plak
Tapi rasenye suis rosak, so xmenyale la
Bukan salah lampu tu
Salah suis umah kitorg tu
Pastu drill plak rail untuk langsir
Amacam langsir baru umah kitorg
Garang x?
Mau xgarang, mahal tu beb
Org lain beli kain langsir semeter 3- 4 hinggit
Kitorg nyer semeter 19.90
Dah la berat, mahal plak tu
Pastu drill plak bracket untuk LCD kitorg tu
Korg tgk LCD tu
Siap ade model lagi kan dalam tu, hehe
Pasni rak tv kaler putih tu akan berubah tempat la kan
Kitorg nak letak rak kecik je bawah LCD tu
Sume2 ni Bullet buat ye
Bukan upah org
Bullet ade tools, buat je sendiri
Nak tengok lagi, jom datang umah
Hehe

KISAH SUAMI ISTERI BERAYE

Nak citer skitla pasal raye hari tu. Hari Jumaat 18hb hari tu, pas balik keje je terus g KL. Umah mak Bullet la destinasi kitorg. Sebelum tu singgah dulu kat kedai jual jajan dan gule2. Kat area Pasar Pudu. Nak cari la gule2 untuk hidangan raye bebudak kan. Hari ni kitorg buke, mak masak lauk sup daging. Tergeliat gigi ngan lidah makan sup panas2. Hehe

Pas je buke, Bullet dan Mrs. Bullet bersiap2. Nak g mane?. Kitorg nak g Jalan TAR ngan mak Bullet. Tapi ujan la plak. Tapi ape leh buat. Hati meronte2 nak g jugak. Nak belikan baju, handbag ngan kain. Untuk mama, abah ngan mak. Untuk Bullet? beli baju gak la barang sehelai dua. Sebelum g Jalan TAR, singgah dulu kat umah jiran. Mak pun singgah jap. Borak punye borak, mak ajak jiran tu g Jalan TAR jugak. On jela dorg. G satu kete je. G ngan Si Comel

Jalan mmg jem la. Xyah nak bayangkan, buat serabut otak je. Nak cari parking dalam Sogo pun satu hal. Nasib baik dapat gak parking. Kat Jalan TAR tu lagi la. Kemain ramai org malam tu. Sume nak shopping raye last minute. Kitorg balik umah nak kat kul 12malam. Balik je, Bullet pun tido. Esok nak drive balik Kuantan plak

Kul 5pagi kitorg terjage sebab mak kejutkan adik2 bangun sahur. Memule mak tanye la Bullet ngan Mrs. Bullet nak sahur x. Dengan eksyennye kitorg cakap xnak. Sekali tengok adik2 makan, terliur la plak. Tapi ape leh buat, waktu tu dah kat kul 530. Melopong la kitorg. Hehe. Perut plak dah mule bunyik2.

Bullet gerak balik Kuantan kul 7pagi. Dah salam2 ngan mak mintak ampun dan maaf, Bullet pun gerak. Sedih gak la. First time la xraye ngan mak. Mak pun sedih gak la. Bullet tau tu. Perjalanan merentasi MRR2 agak lengang lagi waktu tu. Sampai je Tol Gombak, tengok ok lagi. Ni mesti org xbangun tido lagi ni. Tu sebab jalan xjem. Tapi mmg silap la kalau pk camtu. Lepas je stesen minyak BHP tu, jem giler. Merangkak la Si Comel kan. Bengang je. Ingat leh sampai awal. Kitorg jem tu sampai la stesen minyak Petronas kat ngan Karak tu. Nak tau ape sebab jem?



SEBAB ADE DRIVER2 BUDUS YANG PARK KETE DORG KAT TEPI2 JALAN PADEHAL KETE XROSAK DAN ADE DRIVER2 YANG MANGKUKS G SLOWKAN KETE DORG SEBAB NAK TENGOK DRIVER KAT TEPI JALAN TADI. 

Mmg gampang la dorg ni. Dekat 2jam kitorg sangkut dalam jem. Kalau x dah nak sampai dah. Pas je Tol Karak, jalan ok balik. Perjalanan yang sepatutnye 2jam setengah jadi 3jam setengah. Mmg panas hati. Tapi Alhamdulillah sampai gak kitorg.

Kat umah, buatla gak keje kan. Keje ape? Masukkan duit raye mama ( bukan kitorg punye, tumpang isi je ). Pastu masukkan sarung kusyen sofa, lipat2 kad kawin EN. SOT ( apehal plak nak raye main lipat kad kawin ni?). Lantak la. Pastu buat ape lagi ye? Lupe la ni. Banyak makan semut betul. Yang ni best skit, Mrs Bullet try la baju raye dia yang diidam2kan. Sekali baju tu xcantik. Bullet tengok pun xcantik bile Mrs. Bullet pakai. Hangin je. Esok nak raye dah. Cmne ni. Hampeh tul la. Muke Mrs. Bullet dah lain macam je. Malam tu gak pas buke, kitorg g Kompleks Teruntum, Kuantan Parade ngan Uptown depan terminal bas Kuantan. Nak cari baju Mrs. Bullet la. Dah la ujan, jalan bertakung air. Baju pun xde yang cantik. Ape la dorg ni x jual baju yang cantik ke? Make dengan itu, misi gagal. Last2 mama cakap xpela mama jahitkan baju Mrs. Bullet. Ade kain kat umah, buat je. Mmg dah lain kaler la ngan baju melayu Bullet. Xpela, nasib badan.


 *gambar family. apehal Bullet je lain kaler ni? anak pungut ke


*juadah hari raye dan kuih - muih la kan. kitorg la yang masukkan kuih2 tu sume

Hari raye, pagi2 dah bangun. Mandi pastu makan ketupat. Ingat nak makan skit je tapi sedapla plak ayam masak merah tu. Makan sampai berpinggan2. Hehe. Bile dah siap, Bullet g masjid ngan EN. SOT. Bullet rase la kan, ni la first time Bullet semayang raye, Bullet dengar khutbah sampai habis. Selalu mmg balik terus. Haha. Ape la buruk perangai. Dah habis semayang, balik umah la. Bullet call mak Bullet, call makcik pakcik kat kampung. Nak ucap selamat hari raye la. Pastu sesi bermaafan sesame insan. Hehe, first time ni raye kat umah mertua. Mintak maaf ngan abah & mama. Si Mrs. Bullet ni mintak maaf ngan Bullet cam bebudak mintak maaf. Hampagas tul. Ade ke mintak maaf cakp " sori eh, sori eh, ". Layan jela kan.


*layan tepon dulu pagi2 ni.

Sesi beraye kat umah jiran2 plak. Ingtkan nak g satu kampung rupenye just g 3buah umah je. Yang terdekat la. Makan pun macam2. Ade bihun sup, laksa, ketupat mmg ade la. Dah tu, balik la. Ambik gambar family plak. Kali ni kakak Mrs. Bullet xde sebab keje. Petang kang baru dia balik. So, gambar family ni xde la dia. Destinasi seterusnya, g balik kampung Mrs. Bullet kat Kg. New Zealand. Haha. G umah atuk la. Tapi dorg panggil ayah. Layan jela. Kat sane dah ade family pakcik Mrs. Bullet. Salam2, ambik duit raye ( dapat gak la dari ayah ). Lepak xlame, g plak kubur nenek ngan umah pakcik lagi sorg. Kat cini makan banyak gak. Sedap beb makanan dia. Mkan sampai lebam. Haha. Bile dah puas makan, kitorg balik la. Xkan nak lepak sane sampai pengsan plak. Aduyai...


*Bullet bukan la driver CCL tu. tu kete SOT. Bullet follow belakang je

Balik umah je, mmg penat la. Baring2, terus lelap. Tido sampai petang. Best giler tido...



IKLAN RAYE YANG CUTE...

Uittt...Selamat kembali bekerje pade sume.
Bullet pun dah start keje hari ni.
Tapi xde la banyak sangat pun keje nak kene buat.
Just update ape yang perlu je.
So, bolehla update blog sekali kan
Dah seminggu xupdate

video

Nak kongsi skit iklan raye yang best ni
Bullet suke dengar budak ni cakap
So...layan la

Sep 18, 2009

CUTI PUN BERMULA

 
Bile nak raye ni, Bullet ngan Mrs. Bullet nak balik kampung la kan
Tapi sebelum tu, Bullet kene buat mende ni
Bullet kene g buat report kat balai polis yang dekat ngan umah Bullet
Bagitau dorg kite nak balik kampung
Cuti start hari ni sampai minggu depan baru balik
Bagi nama ngan no telepon sekali
Alamat umah jangan lupe
Bile dah buat report, barula terjamin umah kite
Belah malam plak, kemas baju2 yang nak dibawe balik kampung
Agak banyak jugak sebab nak cuti lame kan
Bullet satu beg, Mrs. Bullet satu beg
Cam nak pindah je
Tapi petang ni g buke kat umah emak Bullet dulu
Pastu nak bawak emak g Jalan TAR
Nak belikan dia baju raya ( Mrs. Bullet yang nak belikan )
Pastu nak beli something untuk abah dan mama kat kampung
Untuk adik2 just bagi duit raye je
Esok pagi baru Bullet akan bertolak pulang ke kampung
Sebelum tu nak g kedai jajan nak beli gule2 untuk raye nanti
Pastu baru gerak lalu tol Karak
Semoga kitorg selamat sampai ke destinasi yang dituju
Amin...

Sep 17, 2009

SEMALAM YANG MACAM2...

Lalalala...Hepi sangat. Apesal? Nak raye ke? Bukan nak raye. Sebab semalam Bullet baru dapat gaji. Bile bagitau je kat Mrs. Bullet, melompat dia. Yela, kitorg ni dah nak raye tapi gaji lambat plak dapat. Sian kitorg kan.

So, seperti yang Bullet dah janji ngan Mrs. Bullet, pas keje je kitorg terus gerak g IKEA. Meredah jem kap LDP tu. Dahla ujan, ropenye ade satu kete rosak kat lane belah kanan. Patutla jem. Sampai je kat IKEA dalam kul 5lebih, terus cari parking yang paling dekat ngan pintu masuk dia. Dapat beb ( mmgla dapat, pegi hari Rabu time org xde ). Subjek kitorg hari ni mudah je, g beli langsir yang kitorg usha hari minggu hari tu. Pegi kali ni agak rambang mate jugak lagi sebab org xde, so boleh tengok puas2 la. Rege kain lagsir tu semeter cume RM *9.90 je. So belila 9meter. Kaler tetap la hitam putih sebab umah kitorg kaler merah.

*pahlawan sejati sedang mengecat
Bullet ngan Mrs. Bullet teramat hepi sebab dapat beli kain langsir untuk umah kitorg. Maklumla nak raye. Tapi langsir tu nanti bawak balik kampung gak dulu sebab nak mintak Mama tolong jahitkan. Kami ni budak baru belajar . Hehe.
*kain langsir dan lampu yang kitorg beli
Pas beli tu, kitorg cari tempat nak buke pose. Kitorg cari yang simple je. Makan Mcd je la kat The Curve. Order Big Mac 2 set medium. Kalau la ade yang Double Big Mac, dah tentu kitorg beli gak. Makan xnak kalah. Hampeh. Agak ramai org kat McD tu sampai ade yang xdapat tempat duduk. terpakse la kitorg bangun sesudah mencekik. Hajat di hati pastu nak nengok sandal Mrs. Bullet kat The Street tapi mane ade bukak tempat tu kalau bukan weekend. Terus je ambik kete, g ke destinasi berikutnye...

Kat mane kitorg sekarang ni? Haha. Nak g Uptown Seksyen 24 Shah Alam. Mmg selalu kitorg g sini kalau nak jalan2. Tetapi sebelum samapi kat Uptown, sesuatu telah terjadi kat kitorg. Kitorg singgah kat kedai lampu dekat satu kedai tu. ERILITE name kedai tu. Kat Shah Alam gak la. Kitorg tengok dia nyer kedai cam cantik. Masukla kan, mmg terpegun la tengok. Bukan sebab cantik je, tapi sebab harge lampu2 kat situ murah2 beb. Kitorg ni mmg dalam misi mencari lampu dinding untuk ruang tamu umah. Sekali ade yang berkenan, terus je mintak dua bijik ( bukan bulb la ), lampu tau. Bulb tu free je. Harge lampu tu RM *20.00. Murah kan. ( murah murah ).

Pastu baru la kitorg g meredah Uptown tu. Parking xsusah sebab xramai org. Dari satu lorong kesatu lorong kitorg redah. Bullet beli 2 cermin mate rempit jename Ray Ban. Kenape 2? Kenape2? Cube teke. Hanye org2 yang terase Bullet nak bagi kat dia je tau nape Bullet beli 2...kan EN SOT kan...Mrs. Bullet plak telah membeli jaket jalan2 kaler brown. Cantik jaket tu. Nanti Mrs. Bullet mesti nak pakai time kitorg balik kampung. Tau dah. Sorila ye, kat Uptown ni kitorg xambik gambar sebab org dalam tu bersesak2. Malas nak kuarkan kamera.

*lebih kurang camnila baju tu tapi kaler hitam hijau. woi, hadiahkanla kat Bullet. Saiz L ye
Bullet cari gak T-shirt barang sehelai je. Bullet berkenan plak kat satu baju tu. Brand Hackett tu la kan. Ade kaler hitam ngan hijau pastu kat belakang kolar ade tulisan Hackett. Bullet dah sure nak ambik baju tu tapi bile tanye bape harge dia, terus je letak balik. Kecewa beb. Baju cenggitu pun nak jual RM50. Perebet sapu nyer tukang jual. Mahal betul. Baju buduh pun mahal. Baik beli kat SOGO je. Kecewa la. Nak je curik tapi xbaik plak. Make dengan itu kitorg pun terus melangkahkan kaki ke kedai makan untuk menjamu selera. Perut pun dah lapar. Hati dah panas kan.

Bullet makan char kuey teow ngan air laici ( padehal Bullet mintak limau ais, pekak tul org tu ). Mrs. Bullet plak makan laksa ngan teh o ais. Nak kat kul 12 la baru kitorg gerak balik. Gilo. Ingt hari ni cuti ke? Xreti nak tido? Dah balik balik....

Sep 16, 2009

SEDAPNYE...

 
Semalam hari yang best gak la. 
Bullet ngan Mrs. Bullet g buke pose kat Restoran Sate Kajang Haji Samuri
Kat Kajang ler
Bukan kat tempat lain
Sebenarnye kawan Mrs. Bullet yang belanje
Pasangan suami isteri yang baru kahwin dorg ni
Paan ngan Makwe name mereke
Sambil tu kawan Mrs. Bullet yang Yna ngan Megat pun ade
Dorg ni pun nak kawin dah lagi 3minggu dari sekarang
Selamat pengantin baru la yek
Kitorg sampai dalam kul 620
Org xramai lagi. Paan ngan Makwe xsampai lagi
Sebab jalan jem
Mmg lambat la dorg sampai
Kitorg order dulu la
Sate ayam 20, sate daging 20
pastu Bullet makan mee bandung
Mrs. Bullet makan kuey teow sup
Yna makan nasi goreng pataya
Megat makan ABC Teringin dia tu
Bile dah masuk waktu berbuke, 
Paan ngan Makwe still xsampai lagi
Kitorg makan dulu la ye

 
*Megat yang pakai baju polo jerman tu. sebelah dia Yna
*Paan ngan Makwe yang pakai jaket tu
Dekat2 kul 8  bile kitorg dah agak2 kenyang
Barula dorg sampai
Sian dorg, buke lambat
Dorg order sate daging 10, sate ayam 10 ngan sate perut 5
Tapi lagi 5 cucuk nak habis, dorg xlarat la plak
Kan dah bazir dah.
Kalau beli 20 tadi dah tentu habis kan
Tapi apepun
Sate dia mmg best
Besar dan murah
Thanx to Paan dan Makwe
Malam tadi dorg terus g honeymoon
Kat De Palma Ampang
Mesti esok luse Makwe muntah2
Cayola...

Hehehehehe.

Sep 15, 2009

SHOPPING YE...

 
Ahad yang lepas bersamaan 13hb September 2009
Bullet ngan isteri tercinte telah menjejakkan kaki untuk kali yang ke berape ntah di IKEA
Kitorg cari ape?
Cari gaduh leh x?
Gerenti xleh kan, so kitorg cari la barang2
Barang2 umah jela
Nampak x beg yang Bullet bawak tu?
Rege dia RM1.90
Kene gak beli sebab IKEA xbagi dah beg plastik
Kalau nak jugak kene bayar 20sen setiap plastik yang korg mintak
Dalam beg tu ade jam dinding IKEA yang cun
Pastu ade gak bakul sampah
Ade la jugak set pisau nak potong daging dan sayur
Bukan takat tu je yang kitorg beli
Bullet telah membeli satu baju kemeje untuk pakai g keje kat PADINI
Mrs. Bullet beli kasut kat The Walk
Sekian je untuk kali ni. 
Lain kali jalan2 lagi kat sini
Nak beli langsir plak
Dah survey dah

JOM LAYAN KOMIK

 
Agak2 la kan, sape yang menang?
Korg pk la ye
Entry ni just nak release tension je
Nak bagi gelak2 skit. hehe

ADEKAH AKU SEORANG YANG BERTUAH?

Ni kasut raye ke kasut g keje? Kasut ni abah yang bagi. Bapak mertua Bullet mmg baik hati. Membelikan anak lelaki dia dan menantu lelaki dia sepasang kasut untuk keje setiap sorg. Bullet xsure abah beli kat mane. Hari tu ade dorg mention tapi lupe ler plak. Abah bagi kasut ni mase Bullet ngan Mrs. Bullet balik kampung 3minggu lepas. Bullet ingatkan kasut ni nak kene pakai mase kenduri kawin EN. SOT tapi rupe2nye kasut ni abah suruh pakai wat g keje la.So, apelagi. Bullet pun pakai la hari ni. Haha...


Anyway, thanx abah sebab belikan kasut ni...Korg jangan jeles ek.

Sep 14, 2009

BUKE POSE YANG DI SPONSOR...

Nak tulis entry berbuke lagi boleh x? Ade mase lagi kan. Hehe. Ok, hari Jumaat lepas adelah hari yang dinanti2kan oleh Bullet dan Mrs. Bullet. Setelah sekian lame kitorg tunggu nak dapat makan buffet, akhirnya ade gak org yang nak belanje kitorg makan buffet. Haha. Kat mane? Holiday Villa Subang Jaya. Sape yang baik hati ek belanje kitorg? Sape lagi kalau bukan En. Zahanee, bos kepade Mrs. Bullet. Hari tu buat majlis buke pose kat masjid, kali ni khas untuk staf dia dan suami2 staf2 dia. Haha. Beruntung betul la Bullet kan. Hari tu ade Mrs. Bullet, Fiza dan suami serta Rizal. Ongkos buffet kat sini RM69++ je.

 *apehal gigi cam terkeluar je? ngok betul la

En. Zahanee sengaje nak bawak kitorg makan sebab dia pun xpuas makan kat masjid hari tu. Al - maklum la dia kene makan dalam dulang sekali ngan Tok Imam da. Sian2. Xpela kan. En. Zahanee suruh kitorg sampai sane kul 630. Senang kalau sampai awal ni. Kang xde la berebut ngan org lain.

Tetapi Melayu tetap Melayu. Janji Melayu mmg selalu xtepat. Kitorg sampai kul 645 camtula. Jalan jem la plak hari Jumaat hari tu. Xtau la nape. Sampai KL kitorg dengar jem tu. Gilo la dorg ni. Sampai je kat sane, Mrs. Bullet tercari2 kat mane meje yang ade tertulis name En. Zahanee. Tengah cari2 ni, tetibe kene sergah ngan wife En. Zahanee, Kak Sharon. Halamak, name minah saleh beb. Tapi org Melayu. Dah name dalam IC dia cenggitu, biarla. Dia yang tunjuk kat mane nak duduk. Pastu kitorg pun ambik la segale makanan yang kitorg nampak cam sedap. Ni kalau ambik banyak kompom xabis. Ambik skit2 dulu.

Bullet makan nasi dulu. Lauk yang Bullet ambik ni mmg Bullet xpenah makan. Lauk KETAM MASAK MERAH. Gua mane penah makan ketam. Alergik beb. Kang muntah balik. Tapi di gagahi gak makan ketam. Al - hamdulillah, selesai ketam tu Bullet makan. Pastu ade gak Bullet ambik tiram, udang, sotong, ayam. Mrs. Bullet tetap ngan kuih - muih yang dia nak sangat makan termasuk la kek. Gilo makan desert dulu. Makn la nasi ke. Ooo, tapi dia ade makan mee gak. Mee ape ek, lupe la plak.

 *kalau bab posing, serahkan kat kitorg . mmg poyo

Sambil makan sambil borak. Suasane xde la formal. Kang formal2 kang ade yang ayam terpelanting masuk dalam pinggan orang lain kang. So, makan pakai tangan je la. En. Zahanee dan wife dia ni mmg suke makan. Ambik mmg dalam kuantiti yang banyak. Gilo dorg tu. Pas habis makanan 1st round, Bullet ambik plak daging panggang ngan eskrem. Nampak cam sedap je. Sekali ambik gak daging kambing. Bukan habis pun makan daging kambing tu. Bullet sakit kepale la makan daging kambing tu.

3rd round, ambik plak mee rebus. Haha, nak ambik mende ni skit nyer sekse. Bullet tanye la kat org yang keje kat situ tu...

" Bang, ni nak kene masak sendiri ke?"

Nak tau ape org tu jawab? Dia xjawab ape pun. Sibuk la sangat gamaknye masak mende lain. Kureng betul. Make dengan hati yang sedikit kecewa, Bullet ngadu la kat Mrs. Bullet. Mrs. Bullet la yang tolong masakkan mee tu untuk Bullet. Haha, bau dia wangi beb. Makan lagi. Mrs. Bullet ambik lakse la. Ape lagi. Dia xde lain, mende tu gak yang dia bedal.

Sambil tu, Kak Sharon citer la pasal hantu. Rope2nye dia ni ade 6th sense beb. Dia leh nampak hantu. Pergh, seram sejuk gak la dengar citer dia. Dia citer, tiap kali g holiday kat mane2, bile tido kat hotel je gerenti ade hantu yang dia nampak. Ni kalau Bullet la yang nampak hantu, mau terkencing dalam suar ni.

Last sekali Bullet makan ABC ngan bread pudding. Lazat gak la. Overall, makanan kat sini sedap2. Tapi cam nak makan lagi, xsedar dah nak kul 10. Time to go home la. Nak tido plak. Perut masing2 dah kenyang, so balik la.

Apepun, terime kasih kepade bos yang baik hati ( wpun bukan bos Bullet ) tu. Tahun depan kalau boleh belanje la lagi ye. Hehe. Bos Bullet bile plak nak belanje? Hampeh tol. En SOT, jangan la sedih. Kitorg dah makan buffet dah. So, xyah belanje ye. Kalau nak belanje gak, bagi makan mende lain. Huhu

Sep 11, 2009

NAK CARI RAYE, NAK CARI RAYE, NAK CARI RAYE...

 
Sane sini dah sibuk pasal nak raye kan. Kat radio kite leh dengar lagu raye. Macam2 ade. Kat tv pun same. Kat opis2 dah sibuk dihias ngan kad raye dan lampu lip lap lip lap. Opis sape yang xde dapat kad raye tu harap maklum je la ye. Mungkin opis korang xglemer. Huahaha.

Citer je pasal raye, pose korg cmne? Cukup ke? Ade yang tinggal ke? Yang ppuan mmg ade la kan. Xpayah jawab pun sume tau. Yang laki2 tu. Kalau ade tinggal tu, nape ye? Gastrik ke? Hmm, penyakit setahun sekali yang jadi mase bulan pose je. Bulan lain xnak plak gastrik. Bala betul la korg ni.

Pade yang dah kawin, bincangla elok2 nak balik raye kat kampung mane. Jangan plak Bullet dengar nanti ade yang bercerai berai pasal nak balik kampung mane. Xelok ler kan. Contohila Bullet ngan Mrs. Bullet. Belum kawin lagi dah bincang ni. Bagus kan. Hehe.

Sape2 yang nak hantar kad raye versi lame kat kawan2 korg tu, hantar la awal. Sian posmen kene keje time raye. Dorg pun nak raye gak. Cmne kalau korg yang jadi posmen. Mesti korg pun xsyok kan kalau kene keje time raye. Org sibuk makan ketupat lemang, dia sibuk hantar kad raye kat umah org. Kang ade yang nangis plak kat tepi jalan. Sian dorg.

Nak makan ape mase raye ni makan la. Xde hal tapi jangan la makan banyak plak. G umah org tu korg dah balun ketupat ngan rendang. G umah org ni plak korg lemang. G umah ujung kampung pun korg makan lagi. Pastu ngadu gemuk. Ade yang kene kang. Pandai makan, pandai jage ha.

Kepade kaki sms, Bullet pasti korg akan bagi sms raye kat kawan2 korg. Dan bersedialah korg untuk menikmati pelbagai bonus sms dari syarikat telepon korg. Dan kompem malam tu talian sesak. Ade yang sms xdapat hantar. Korg sabar jela ye. Jangn plak baling hp korg tu. Kang ade yang kene beli baru. Tapi kalau niat korg mmg nak beli hp baru, teruskan je la baling.

Kepade yang dah keje, hulurkanlah duit raye barang singgit dua hinggit kepade bebudak yang datang umah korg. Tu pun kalau nak bagi la. Cam kat umah emka Bullet kat KL sampai kene tutup pintu sebab yang datang raye, budak2 sindiket. Sindiket nak duit raye banyak. Ade org hantar satu van, ntah mane2 punye budak pastu datang raye umah emak Bullet. Terpakse la kitorg tutup pintu. Kalau datang sekali xpe, ni kang kejap datang lagi. Dorg ingt kitorg ni rabun kaler ke. Maap ye, mate kitorg ni perfect tau. Lebih2 lagi raye. Sebab dah boleh makan. Hehe.

Pade yang xdapat cuti raye tu, jangan plak korg meroyan kat opis ye. Sian korg. Mungkin bos korg nak naikkan gaji korg hujung tahun ni. Tu yang xde cuti tu. Nak tengok korg rajin ke x. Kalau korg mmg berdedikasi kat keje korg, mmg korg layak naik gaji ngan bonus sekali tahun ni.

Ape pun, Bullet nak la wish kat korg sume, SELAMAT HARI RAYA la ye. Ape2 yang korg terase ngan Bullet selame berblog ni, mohon di maapkan. Hehe.

Sep 10, 2009

TAG PASAL POSE DARI BUK FILLANIE...

5 perkara yang anda suka tentang bulan puasa?

-kurang skit makan. so, leh la kurus ni.

-boleh balik keje awal beb. syok giler

-mase ni la nak dengar lagu raye pun. bulan lain mane nak ade kan

-bulan ni la dapat tgk ramai org buke kat masjid. moreh le katekan

-pegi keje bawak RM5 pun ok dah. takat bayar tol je. makan mmg xpk la.



5 perkara yang best masa bulan puasa?

-ade promosi buke pose di mane2 sahaje. bulan xpose mane ade mende2 ni. diskriminasi tul

-awal pose, tgk pengumuman pose ler. org tu tiap2 tahun cakap mende same je. tukar la dialog skit

-balik umah emak, makanan banyak,. balik umah mama pun makanan banyak. camane ni? telan je la

-kedai aksesori kete buat promosi tinted untuk raye ( murah beb )

-bulan pose tahun ni best sebab banyak cuti. huhu.



5 jenis makanan/minuman yang wajib ada masa buka puasa?

-nasi le. Bullet ni perut org Melayu

-teh o.

-lauk ayam. ni masak lauk ape pun jadi. kalau xmasak mmg xjadi la

-murtabak. mengidam mende ni mase pose je.

-kuih ala kadar je



5 perkara yang wajib anda lakukan sebelum berpuasa?

-bace niat la dulu. kang sia2 je ko pose

-caj hp, pastu set alarm. mane tau nak bangun.

-minum air suam

-bangun sahur lantak la kul bape. janji sebelum kul 5lebih

-tido ler kan.



5 cerita best/tak best puasa anda?

-tahun lepas pose, Bullet tanye emak Bullet... "mak, bulan pose ni leh shaving x?" ape la bengap soalan tu kan

-pose ke 17 tahun ni ingt nak rilek je kat umah. kan ke cuti. tapi bantai plak mengecat umah. hampeh. baru ingat nak main PS2 barang seharian suntuk kan

-Bullet hampir2 menjalani pose time rekrut TUDM dulu. nasib Bullet tarik diri. haha. kalau x mau Bullet ni jadi Sarjan skang ni.

-tahun2 lepas Bullet kalau outstation g johor mesti balik kampung jap. singgah umah makcik. sampai je, makcik pun tanye la..." kau pose x? nasi ade dalam tudung saji tu ha ".. cit, muke Bullet ni ade cam muke org xpose ke

-tahun ni tahun pertame Bullet sambut pose dengan wife tersayang. hepinye



5 orang yg tepaksa bocorkan rahsia puasa dorang?

-anak laut

-jee yunus

-small magian

-sue

-kecik comei

yang lain kalau nak buat pun buat jela. xde hal

WANITA : APE KATE SURVEY?

Perempuan? Wanita? Girl? Lady? Same je pun dorg tu. Ade 2 tangan, 2 kaki. Same je ngan sume. Perangai pun lebih kurang la kan. Ape beze lelaki ngan ppuan ni? Ade beze ke? Cekidaut...

Situasi 1

Kete / Kenderaan : Ppuan suke beli kete @ kenderaan auto. Nape? Dorg ni xreti pakai yang manual ke? Ye la kot. Sebabnye dorg ni malas. Huahaha. Rilek ar ppuan2 di luar sane yang bace ni ye. Contoh je tu. Kan ke auto senang bawak. Masuk gear D, tekan minyak habis citer. Ape nak susah kan. Pastu kalau beli kete mesti nak yang comel. Kete ade ke yang bentuk kucing? Kucing kan comel. Kalau ade kompom dorg beli. So, ppuan ni suke kete yang comel cam Myvi, Savvy, Jazz atau lebih senang citer, K-Car. Mesti sebab senang nak parking kan kalau kete kecik comei ni. Yela agaknye. Next, beli kete mesti nak beli yang Special Edition. Yang dah ade spoiler, bodykit siap. Nape ye? Korg yang ppuan leh jawab x?
 
*gambar bukan hiasan.


Situasi 2

Shopping : Giler dorg ni jadi mase sale. Xkisah la sale 5persen je pun. Teruje kemain lagi ni. Time lunch hour sanggup meredah jem kejap, xmakan semate2 nak g shopping. pastu kalau shopping mesti nak beli kasut, sandal, handbag. Xpaham tul. Hehe. Dahla shopping, beli banyak plak tu. Huhu, kayo dorg ni. Patutla beli kete yang dah siap bodykit. Kos untuk bodykit kan mahal, so bile dah beli yang dah complete, xpayah kuar duit lagi nak pasang bodykit. Duit tu leh g shoppping. Gitu ropenye minda kaum Hawa ni kan. Bijak la dorg ni. Bagus2. Lagi satu yang membuatkan ppuan ni suke shopping sebab barang2 dorg ni kategori murah tau x. Korg bayangkan kalau bawak seratus, boleh beli banyak barang. Kalau lelaki bawak seratus? Beli kasut satu je dah habis dah. Sebab tu lelaki kurg shopping.

Situasi 3

Tempat Keje : Dorg suke membine komuniti yang BESAR PUNYE, BESAR PUNYE ( haha, iklan maggi ). Bukan la besar mane. Kalau kat jabatan kerajaan tu, boleh la nampak ketua komuniti ni terdiri dari makcik2 yang dah nak pencen. Keje dia ade la lagi 2-3 bulan nak pencen, tapi rilek je. Pastu kalau ade budak2 lepasan U ni baru masuk keje, kene la ngumpat ( ni info ni dapat dari Buk Fillanie ). Hehe. Budak ni pakai baju fesyen lame la, xpakai tudung la. Eleh, dorg pun dulu mase mude2 same gak. Korg tengok citer P.Ramlee tu, ade ke pelakon2 ppuan dalam tu pakai tudung? Xde nyer. Pastu pakai kebaye kemain ketet lagi. Sume nampak. Makcik2 ni pun dulu camtu gak. tau nak kondem org je. Nape dorg ni xde keje lain ke nak buat? Mane ade keje dah. Tenage pun gune nak ngumpat je. Pastu jual kepek, jual kain. Org xnak beli mule la moncong cam hidung Pinokio. Hampeh. Ade ke lelaki yang buat cenggitu?

Tu jela 3 situasi yang Bullet nak citer pasal ppuan ni. Cik kaum Hawa jangan plak marah kat Bullet ye. Sekadar renungan di bulan pose ni. Babai...

Sep 9, 2009

CERITE DI PAGI SYAWAL

Masa : 9.00AM
Tarikh : 1 Syawal ....H
Lokasi : Rahsie
Watak : 14 org yang lain2 negeri

Org Johor : Wes suwi aku ora ketemu kue. Opo kabare? Mak e sihat opo piye? Howalah...

Org Kelantan : Kawe sihak belako. Mok kawe kirim sale ke demo. Lamo doh tok jupo demo. Wat gapo je ni?

Org N9 : Eden kojo kat Soromban laie ni ha. Tompek kojo lamo den la. Den mano buleh kojo jauh dari umah den. Kang omak den sapo nak jago. Mano org ghumah ekau?

Org Kedah : Baguih la hang. Jaga mak no. Cek la ni keja merata. Apa nama, kontraktor la kan. Bini cek ada kat dapur. Apa nama, anak dah bapa dah la ni?

Org Pahang : Tebiat mende awok ni. Kawan belum kawin, camane nak ade anak. Memang niat di hati nak kawin le le. Tapi belum buleh. Kije pun xmenentu lagi. Lawo kete awok?

Org KL : Mane ade lawa. Biase je tu. Beli pun second. Kete second ni nak kene pandai jage je. Kalau x, meragam jela. Berape hari dapat cuti ni?

Org Sarawak : Kamek cuti satu minggu jak. Raya 4 kenak balit sinun. Mun sikda belon, kamek duduk sitok. Hahaha

Org Melake : Hawau kau. Cuti kejap je. Cuti la lame skit. Eh, kau tolong ambik tikau tu. Aku nak bentang ni.

Org Penang : Awat la sembang lagu tu. Xbeik tau. Lepais ni nak p mana? Apa2 pun, jom kita pekena ketupat rendang ni dulu.

Org Selangor : Ketupat rendang je ke? Kuah lodeh ade x? Dah lame dah saya ni xmakan makanan ni semua. Kite dapat makan semua ni pun mase raye je. Ape lagi, jom makan.

Org T'ganu : Aku pong berahi makang ketupak rendang ni. Lemang sedak lagi. Jong ar makang. Tadi ajok sangak.

Org Perak : Keme suke rendan dagin. Kalu dapat, tak sio keme mende lain. Ni, enda keme nak beghi tempoyok ke mike. Nanti mike ambik ye. 

Org Sabah : Perut beladar kao ini. Mangan - mangan jua, sia gerigitan mau luman.

Org Perlis : Hangpa dok merenyeh dari tadi. Mentahkedarah xingat chek. Ni chek nak khabaq mai kat hangpa, 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI buat semua. MAAF ZAHIR DAN BATIN.

SESI MENTEKEDARAH 1...

Semalam dah 18 hari kite pose ye. Lagu2 raye pun dah mule diputarkan kat radio. Lagu raye yang paling Bullet suke, lagu yang Anuar Zain nyanyi ngan Elina. Tajuk dia Suasana Hari Raya. Mmg best la lagu tu. Selame 18 hari pose ni, Bullet rase hari ke-17 merupekan hari yang paling penat buat Bullet. Sebab ape? Sebab Bullet mengecat umah da. Atas permintaan Mrs. Bullet yang inginkan living hall umah kitorg dicat dengan warne CHILLI RED, make Bullet pun cat la ngan kaler tu. Nampak gelap la skit bile dah tukar kaler ni. Dulu kaler putih, klaka je.

Bullet nak citer pasal semalam. Citer buke pose. Hehe. Al- kisahnye, semlm pas balik keje, kitorg g Mydin beli bahan2 mentah cam ikan, daging, sayur. Nak buat stok seminggu ni. Bile dah beli tu, kitorg g plak Jusco Bukit Tinggi. Motif utama kitorg, berbuke pose kat sane.

Sebenarnye xtau gak nak makan ape kat sane tu. Nak makan piza pun nanti xkenyang. Maklumla perut Melayu. Nak gak pekene nasi barang sepinggan. Sampai je kat sane dalam kul 6. Awal lagi ni. G kat BIG APPLE DONUTS dulu. Mrs. Bullet membelanjekan kitorg dengan donut yang sedap2 ( beli je dulu, belum makan lagi mase ni ).  Terbang gak la RM12.50 sebab beli yang set 6 bijik donut tu. Bullet pilih donut yang rase stoberi, tiramisu nagn capucino. Mrs. Bullet plak beli stoberi gak tapi yang lain, pastu ade coklat ngan satu lagi ape ntah. lupe plak. Ni mesti kene kencing manis ni. Sume manis2 je yang kitorg cekik.

 
*nila rupe donutnye. cam tipu je. selalu donut ade lubang kat tengah

Pas beli donut, kitorg jalan2 jap la kat sane. Masuk kedai CROCS, CELCOM dan, tu je kot kedai yang kitorg masuk. Hehe. Jam pun dah tunjuk kul 6.40. Kitorg g la kat deretan tempat makan yang ade kat dalam tu. Bukan kat foodcourt tau x. Memule ade Rasamas, Chicken Rice Shop, Black Canyon , Laksa Shack. Make dengan itu kaki kitorg ringan je masuk kat dalam Laksa Shack tu. Ape yang best kat sane ek?

Bullet bukanla peminat laksa. Xpenah makan dan xpenah nak cube makan. Bullet xleh la bau kuah dia. Loye je. Kat sane, Bullet order set Nasi Ayam Lemak Cili Padi. Kat set tu ade la otak2, sup daging, telur dadar ngan kerabu. Mrs. Bullet plak Assam Laksa la. Mmg hantu laksa dia ni. Korg letak la makanan ape pun, kalau ade laksa, mmg laksa la dia makan. Huhu. Lagi 10minit nak buke, makanan pun sampai. Giler besar beb ayam dia bagi. Nampak cam best. Mmg best la gak kan. Nasi nampak cam skit tapi mengenyangkan. Alhamdulillah. Kitorg makan banyak la malam ni sebab ade donut gak kan.Camne xnaik berat kitorg ni kan. Masing2 makan xingat dunia. Dalam pade tu, sempat gak ambik gambar posing2 skit.

 
*wajah2 riang dapat buke kat luar

Dah habis makan, bayar la beb. Bape? RM39.00 la lebih kurang. Okla tu kan. Tapi Bullet tetap nak makan buffet gak dan di harap EN. SOT ade rezeki lebih sebab kalau dia ade rezeki labih, dia akan belanje makan buffet. Marilah kite same2 berdoa agar beliau dimurahkan rezeki. AMIN.....

Sep 8, 2009

STILL STANDING WHEN STANDING IS NOT EASY

Agk2 korg la kan, penah dengar x pasal tajuk entry Bullet kali ni? Agk2 mesti xpenah dengar kan. Tau dah. Kalau korg dapat teke mmg Bullet respect la kat korang. Huhu.

Bullet bukan nak tulis entry ni dalam English pun sebab Bullet xhebat sangat la. Ok, ayat kat atas tu penah diucapkan oleh Chun - Li dalam citer Street Fighter : Legend Of Chun - Li. Nape dia cakap camtu? Sebab dia nak jadi yang terhebat apabile nak jadi yang terhebat tu bukanlah mende yang senang. Cakap mmg la senang.

So, mulai sekarang ni moto ( bukan motosikal ngok ) hidup Bullet ,

STILL STANDING WHEN STANDING IS NOT EASY
Takat tu  je yang Bullet nak tulis. Kang sambung. Banyak keje ni...

Sep 4, 2009

BUFFET OH BUFFET...

Hari ni Bullet dah apply cuti ngan bos. Tapi baru isi form la, xtau approve ke x. Bergantung pade bos yang baik hati ( bodek la kunun, cam bos bace blog ni ). Harap2 dapatla cuti. Nak cuti lame skit. Raye tahun ni Bullet dan Mrs. Bullet akan beraye kat Kuantan. Kenape? Korg tanyela Mrs. Bullet tu. Demokrasi terpimpin beb, bak kate bos dia. Layan jela.

Bullet ngan Mrs. Bullet ni sebenarnye teringin nak makan buffet kat hotel. Tapi xtau hotel mane yang makanan dia best tapi murah. dalam RM30 - RM40 ke kan. Ade ke hotel yang bagi harge cenggitu? Rumah tumpangan Ah Fatt ade kot. Huhu. Xnak la makan daging salai. Nak makan lain...Huwaaaaaaa...

Ade satu tempat ni yang Bullet dah survey, kire ok la jugak harge dia. Bawah RM50 je ( je tu yang xtahan tu ).  Kat Roselle Brasserie Restaurant - Peninsula Residence All Suite Hotel. Begitu la name tempat tu. Korg cari la sendiri ye kalau nak tengok. Macam2 ade kat sini. Tapi bile di ajukan kat Mrs. Bullet, dia cakap mahal la plak. Kate nak g makan buffet, pastu ngadu mahal. Bullet dah cari yang xmurah, xmahal dah tu. Xnak sudah. Jimat duit. Lagipun semalam bos dia, En. Zahanee tu cakap nak belanje dorg buke puase kat luar. Kalau dah belanje dorg, mesti la belanje suami dorg tu kan. Mane boleh isteri makan kat luar, suami makan megi kat umah. Ini x adil. Tapi kalau megi kari yang ade cili padi tu, layan gak kan.

Dulu Bullet penah gak la buke kat hotel. Sekali je. Tu la 1st time Bullet buke kat hotel. Kat mane? Hotel Istana. Sebab Bullet buke kat sini ni semate2 nak entertain client la. Mase tu keje ngan company constuction. Client tu Lembaga Lebuhraya Malaysia dan MTD ( yang buat highway Karak tu la ). Memule dorg nak buke kat Restoran Sri Angkasa yang kat Menara Kl tu. Tapi bos Bullet cakap kang pengsan makan berpusing2. Ape la sengal bos Bullet tu kan. Mane ade org makan berpusing2. Ngok. Restoran tu aje yang berputar, bukan pusing. Kaki auta betula bos Bullet ni. So, dia book la kat Hotel Istana. Grand ke hotel ni? Mau x grand. Name pun Hotel Istana.

*nila dia hotelnye. location? cari sendiri

Mase tu, makan la macam2. Bullet ni mane pandai sangat nak makan yang bukan2. Tapi 1st sekali makan nasi. Lauk ayam ape ntah. Then baru la makan yang lain2 cam ABC, stimbot yang ade ketam tu, aiskrim, kuih dan pelbagai lagi. Seronok sungguh mase tu. Gile tengok makanan yang banyak tu. Kitorg mase tu ade la dalam 15 - 18 org. Dua table atas name Bullet. Pergh, banggenye. Ade gak name Bullet kat atas meje tu. Sambil makan sambil borak. Dorhg ni mentekedarah je la keje. Kejap2 ambik tiram la, ambik ayam la. Makan banyak, patutla badan cam gajah. Hehe. Dah habis makan, proses mengeluarkan duit pun berlangsung. RM1000++ beb. Nasib bukan duit Bullet. Bos yang bagi duit. Bayo jela kan.

Tahun ni paling byk makan mase buke pun kat umah Mama. Giler banyak makanan sampai xtermakan. Agak2 bile la abg ipar Bullet tu nak belanje makan buffet yek. Hehe. Jangan marah ha En SOT. Gurau je.

*gambar hiasan jek ni. jangan korg makan pc korg plak. pose tetap batal tau
K la, selamat berbuke puase untuk semua. Sape yang xleh pose tu xyah la nak mkn apetah lagi minum Milo depan org ye. Xelok tau x. Hormat skit org yang pose ni. Huhu.

Sep 3, 2009

LAGU LAMA YANG BEST


Penah dengar x lagu ni? Lagu ni cam best je bagi Bullet. Nape? Ntahla. Dah cam best, best jela. Saje nak kongsi lagu ni ngan korg. Korg layan ye.

Kutanam selasih
Kutanamkan di hujung halaman
Mengenangkan kasih wahai sayang
Yang aku tinggalkan

Kusiram selasih
Kusiramkan di hujung halaman
Mengenangkan kasih wahai sayang
Lambang percintaan

Hai kencana dewi kasih yang kurindu
Kukenang selalu

Sayang semoga tak kan layu
Cinta yang sejati kekal dan abadi

Hai cendana dewi kau tetap kukenang
Janganlah kau bimbang

Sayang kau tetap kan pulang
Di sisiku sayang membawa harapan

TAG DARI MOON PUNYER BLOG

1. Bekas kekasih saya adalah :
anak pak imam yang suke dengar lagu nasyid walhal Bullet ni dengar lagu Metallica, Linkin Park. Xsherashi betul la. juga suke ajak Bullet g tengok teater kat kolej dia. Huhu. Xkose den.

2. Saya sedang mendengar :
bunyi-bunyi kertas yang sedang dimasukkan ke dalam fail dan juge bunyi keyboard pc teman2 sepejabat  ( giler sunyi kalau xde org kat sini )

3. Mungkin saya patut:
g tido sebab suasane sunyi banget nih. mane leh tahan. Dahla lapar pose2 ni, org plak xde yang nak kacau Bullet. Huhu

4. Saya suka :
keje kat sini sebab xpayah nak berjemur tengah panas cam dulu2. sekarang Bullet dah cerah semule berbanding dulu2.


5.Sahabat-sahabat baik saya :
takde sorg pun sahabat baik Bullet sebab bile Bullet baik ngan org, org akan ambik kesempatan kat Bullet yang baik ni

6.Saya tak paham :
kenape bos Mrs. Bullet xbagi cuti hari Isnin depan ni sedangkan dah terang2 Selangor cuti Isnin ni. Dia ingt dia keje kat KL ke?


7.Saya kehilangan :
RM2.20 dari smart tag saye sebab saye lalau KESAS pagi tadi. Kenape KESAS tu mahal sangat ek. Buatla tol murah skit. Dah la speed trap berlambak.

8.Ramai yang berkata :
Bullet sombong. Bullet bukan sombong cume Bullet xpandai nak memulekan sesuatu perbualan. Bullet ni jenis pendiam la kirenye

9.Makna nama saya :
Amir = Ketua

Firdaus = Syurga
Make dengan itu, Bullet adelah Ketua Syurga...eceh, mane ade la.

10.Cinta itu adalah :
bende pelik yang mane kalau kite xbercinte, kite rase nak bercinte. kalau dah bercinte, bosan plak ngan cinte kite tu. so, cmne nak buat ye


11.Di suatu tempat, seseorang sedang :
duduk kat kerusi empuk dia, YM ngan Bullet pasal juadah berbuke puase hari ni. dia nak buat cream caramel da. 


12.Saya akan cuba :
buat keje dengan sebaik mungkin bagi membolehkan bos Bullet menaikkan gaji Bullet yang ciput ini. Bos, bonus bile nak bagi?


13.Ayat SELAMANYA membawa maksud :
selamenye? ape maksud dia? selalu dalam lirik lagu adelah selamenye ni. dalam hidup Bullet ni belum lagi kot ade mende tu


14.Telefon bimbit saya :
main game pocket carrom je. sebab Bullet ngan Mrs. Bullet kat tpt keje YM je. kat umah nak pakai watpe. buang tebiat ko.

15.Bila saya terjaga dari tidur :
perangai Bullet cam budak2 yang baru bangun tido. muke mesti cam xpuas hati. pastu xde mud. nape ek?


16.Saya paling meluat apabila :
org tanye soalan yang dia sendiri xtau nak tanye ape. pastu mesti Bullet terkedu xtau nak jawab ape


17.Pesta/Parti adalah :
tpt mak datin - mak datin dating ngan anak2 ikan dorg ( ye ke )

18.Haiwan yang paling comel yang saya pernah temui ialah :
kucing jela. mane ade haiwan yang comel selain kucing.

19.Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
18-19 sebab mase ni wpun keje gaji kurang tapi mase tu kete xde, umah xde so xpayah nak bayar ape2 kan. dapat gaji, bagi mak skit, yang lain simpan. best giler.sekarang xleh la. minyak pun dah naik harge. cis

20.Hari ini :
Bullet tengok meter minyak kete dah kurang satu bar padehal semalam sebelum balik Bullet dah isi penuh. Myvi jimat minyak ke ha? Tolong jawab org PERODUA


21.Malam ini saya akan :
tengok dvd citer jangan pandang belakang congkak ( mungkin la ) sebab malas nak tengok kat panggung. tengok sekali, bayar 9inggit. Rugi je

22.Esok pula saya akan :
pegi keje cam besa la. bosan je

23.Saya betul-betul inginkan :
sebuah iphone 3g s yang baru tu. nampak cam best je tapi xleh nak beli. bajet xde untuk itu ye. modify umah lagi bagus


24.Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini :
hensem betul la mamat dalam cermin tu. anak sape la agaknye kan dia tu

25.Pusat membeli-belah atau arked permainan :
xleh pegi kalau xde duit. takat window shopping nak watpe. buang tenage je jalan2. baik duk umah layan PS2

26.Makanan Barat atau Jepun :
barat best skit. jepun ni makan shushi je. kembang tekak ni kang.

27.Bilik yang terang atau gelap:
gelap ler. terang2 nak watpe. xleh tido plak nanti

28.Makanan segera adalah :
megi kari, bubuh cili padi skit bagi pedas lagi...meleleh air liur gua ni ha

29.Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang?
babai sayang. jap lagi kite jumpe ye


30.Siapa yang anda nak Tag?

xde sebab sian dorg nak jawab soalan tag ni. dah la banyak. nak pk lagi.

MARI BELAJAR...

" Bang, MURTABAT SPACLE satu ."

Ape tu? Slh eje ke mmg ejaan camtu? Ke juadah berbuke pose yang baru ek? Sedap x? Korg pikirla ye.

Entry kali ni Bullet nak kongsi sedikit sebanyak perkataan yang, cmne nak cakap ye. Senang citer salah sebut la. Jom cekidaut ramai2.

Ade sorg pakcik ni, dia ingt English dia bagus sangatla kan. Tapi xbagus mane pun. Korg kalau sebut perkataan PAIN mesti bunyi 'PEN' kan. Bukan pen yang korg buat tulis2 surat cinte tu ye. Yang dia ni ngan rase xbersalah dan riaknye menyebut PA - IN. Kan dah jadi bahasa melayu tu. Hampagas betul la pakcik ni. Ade lagi satu yang dia sebut. Cube korg sebut perkataan ni, WIFI. Bunyi mesti 'WAI - FAI'. Dia lain, bunyi WI - FI jugak. Xlarat nak layan. Betul2 Melayu pakcik ni kan. Bullet nak je dengar dia cakap word lain dan word tu salah gak dia sebut tapi xnak betulkan.

Ade lagi ni. Org lain la pulak. Dia ni dulu satu tempat keje ngan Bullet ( tempat keje lame Bullet ). Keje dia ni mmg bnyak la ( padehal keje tangguh2 ). Ade satu hari tu, dia buat la keje dia cam biase, tetibe...

" Aku PENYAT la. " PENYAT ? Ape mende tu? Rupenye dia PENAT. Punyela penat sampai cakap pun salah. Sian dia kan. Berite terkini yang Bullet dengar pasal dia, dia dah benti keje la. Mungkin sebab PENYAT sangat keje dia tu. Huhu.

Situasi lain, org lain. Mamat ni tengah tunggu member2 dia la kat satu hotel ni. Tunggu pun dah agak lame la. Sekali member dia call la kan tanye dia ni kat mane.

Member : Oi Mamat, ko kat mane ha?

Mamat : Oi Member, dah lame aku tunggu ko tau x. Dah berjanggut aku tunggu ko. Cepat la skit.

Member : Ye la, ko kat mane?

Mamat : Aku kat Hotel Grand KONSISENSEL la.

Mau xberdekah2 member mamat ni gelak. Konfident je sebut. Tanpe ragu2 lagi. Korg sebut la sendiri sebutan yang betul ye. Hehe.

Bullet pun xlepas dari salah sebut ni. Mase tu Bullet tengah bork2 ngan Mrs. Bullet pasal umah ni. Bork la nak duk kat sini la, kat situ la. Beli umah la, buat umah la. Sekali ntah cmno Bullet leh plak cakap EPETMEN. Bullet nak sebut Apartment, salah sebut plak dah. Dengan xsemene2 Mrs. Bullet gelak sampai tutup2 mulut ni. Tau la salah sebut, xyah la gelakkan suami sendiri. Derhake betul dia ni. Hehe.

Mase balik kampung Mrs. Bullet hari tu pun ade gak kes salah sebut. Ni kalau Mama bace blog ni gerenti Bullet xleh beraye kat kampung ni. Ape2 pun mintak maap dulu. Abg ipar Bullet yang citer. Al - kisahnye mase tu dia kat hutan mane ntah, tetibe Mama call. Ingtkan nak cakap ape, nak tanye khabar anak ke, rupenye nak tanye jawapan kepade soalan dalam bahase Inggeris la. Dah la dalam hutan tu line xberape clear, so dengar xdengar la kan ape yang Mama tanye. Dalam byk2 tu, yang sah Mama  salah sebut, perkataan WERE. Mama g sebut WE - RE sebagaimane ejaan tersebut. Bullet xleh la gelak banyak2, mak mertuo den tu. Kang dio marah, mampuih den.


Ade byk lagi kejadian salah sebut ni tapi cukupla untuk hari ni kite belajar bahase ye. lain kali kalau ade mase Bullet citer lagi. Apepun, utamakanlah bahasa ibunda. Bullet ni bukan pandai sgt English. Kalau org tanye Bullet dalam English, Bullet jawab dalam Malay. Haha. Sekian la ye...

p/s : MURTABAT SPACLE tu sebenarnye MURTABAK SPECIAL la.

Sep 2, 2009

KARI AYAM YANG MELELEH...FUH !!!

Selamat berpose sume. Hari ni dah hari ke bape yek kite pose. Lupe plak.12 ke? Ye la agaknye. Maknenye lagi 18hari kite nak raye. Bestnye raye. Boleh kutip duit raye banyak2 ( tu dulu la, mase umur sekolah rendah ). Hampeh, Bile dah besar xde dah org nak bagi duit raye.

Entry kali ni Bullet nak citer pasal kejadian yang berlaku semalam. Semalam hari Selase, 11 Ramadhan la kan, ade majlis tahlil dan berbuke puase kat Masjid An - Nur yang terletak kat USJ 4, Subang Jaya. Mrs. Bullet yang bagitau Bullet pasal tahlil ni sebab penaja untuk majlis ini adalah xlain dan xbukan, mari kite tepuk tangan ramai2 kepade ...


" ENCIK ZAHANEE DARI AHF ENERGY SDN BHD "
Sebenarnye En. Zahanee ni merupakan bos kepade Mrs. Bullet. Beliau merupakan seorg bos yang baik hati, pemurah dan amat menitik beratkan soal keje berbanding cuti. Hehe. Dulu mase Mrs. Bullet nak beli kete, dia ni la yang tolong rekemen kat org Proton la, Perodua la. Tapi Mrs. Bullet xbeli gak kete dari dorang tu. Sebab kene bayar downpayment. Kitorg xnak beli kete yang ade bayar downpayment. Kalau boleh xnak bayar ape2 pun. Korg kalau nak mintak keje, mintakla ngan dia ni. Bullet xleh dah nak mintak sebab laki bini xleh keje dalam company ni..

Baiknye En. Zahanee ni lebih dari seorg bos kepade staffnye. Mase Bullet ngan Mrs. Bullet kawin, dia siap tido kat hotel kat Kuantan tu, bawak anak bini sekali semate2 nak tengok kitorg kawin ni. Bukan cam bos Bullet tu. Hampeh. Bukan takat tu je, Hadiah yang Mrs. Bullet dapat sempena perkahwinan hari tu ( yang bos dan company dia bagi ) terdiri daripade...

LG LCD 32"

GELANG EMAS
WANG TUNAI BERJUMLAH $$$$$$$ ( xdapek nak koba )

Agak banyak gak la berbanding Bullet yang xdapat ape2 pun dari bos Bullet. Hampeh. Pas kawin Bullet berenti dan keje lain. Padan muke dia. Haha.

Woi, Bullet nak citer pasal majlis tahlil dan buke pose la dol. Ok2, kite sambung. Bullet sampai kat masjid tu dalam kul 7 la. Samapi sekali ngan kawan sepejabat Mrs. Bullet, Fiza dan lakinye serta Rizal. Dorg dah start tahlil. En. Zahanee pun dah sampai. Bullet pun g salam dia. Nak tau dia ni tanye ape kat Bullet?

En. Zahanee : Selalu x buke kat masjid?

Bullet : Xla selalu. Kadang2 je. Kat kampung selalu la. Nape?

En. Zahanee : Selalunye dorg buke makan kurma pastu semayang dulu baru makan kan?

Bullet : Selalu camtu la. Kat sini xtau la pulak

En. Zahanee : Tula, selalu camtu.

Berape banyak SELALU da. Cube korg kire ade bape. Pas je borak, Bullet masuk dlm dan bertahlil. Rupe2nye dorg tahlil setengah jam sebelum berbuke la. Dah nak sampai waktu buke, kitorg menuju ke bahagian makan2. Ni yang best ni.

.
*cam sedap je kan. cube korg bayangkan makanan ni dalam dulang, pastu makan ramai2

Korg penah makan dalam dulang x? Pastu makan ramai2 ( xla ramai sangat, 4 org je pun maksimum ). Bullet mmg xpenah ade pengalaman camni. Bullet pun g la kat laki si Fiza ngan Rizal tadi sebab dorg dulu yang sampai kat dulang tu. Hampeh tul dorg ni. Pasal makan laju je. Lauk yang dihidangkan simple je. Kari ayam, ikan goreng, sayur kangkung masak belacan ngan timun serta sambal belacan. Air plak air ape ek, barli kot. Lupe dah. Make dengan tekak yang sedikit kembang sebab kene makan dalam dulang ramai2, Bullet pun makan la. Dengan harapn agar kuah dorg xmeleleh masuk dalam nasi Bullet. Uweeekkk. Bullet xnak muntah kat situ. Huhu.Itulah pengalaman Bullet yang pertame kali makan dalam dulang. Kat kampung pun dorg bagi pinggan tau kalau nak makan. Dah habis semayang, kitorg balik la. Mrs. Bullet pun same gak ngan Bullet. Tekak kembang ke. Masing2 xpenah makan gitu. Agak2 kalau kuah kari org lain meleleh dalam nasi korg, ape yang korang buat? Lu pikir la sendiri. Nasib baik Mrs. Bullet ade beli kuih kat bazar tadi. Kitorg makan la dlam kete on de way balik umah. Huhu.

Apepun, kepade En. Zahanee, terime kasih sebab menjemput Bullet datang kemajlis tahlil dan berbuke pose kat situ. Tahun depan buat lagi ke? ( Oh tidak )...

Sep 1, 2009

CUTI - CUTI KUANTAN

Kul 431pm hari Jumaat yang lepas, Bullet dan Mrs. Bullet bergegas pulang ke kampung. Minyak kete dah isi semalamnye, smart tag pun dah top up, so perjalanan pun bermule. Dari USJ kitorg ikut LDP menghala ke IOI Mall. Pastu ambik jalan menuju ke Bukit Jalil melalui KESAS. Sampai kat Sri Petaling, ingt nak ikut jalaj KL tapi redah je jalan MRR2 yang xberape jem. Kitorg dah suke dah ni sebab MRR2 xjem. Bajet leh sampai tol Gombak dalam kul 5lebih. Sekali jem la plak kat area Taman Kencana tu. Ingtkan kat situ je jem, rupenye samapai kat Hotel Flamingo Ampang tu. Ade polis pun serupe cam xde. Jem gak. Yang Bullet jadi hangin tu, Bullet dengarla radio yang biasa Bullet dengar, HotFM. Ntah lagu ape yang dorg bukak Bullet pun xpaham. Tukar channel plak. SinarFM. Mane tau ade lagu yang best. Memule tu mmg lagu. Pastu DJ tu nak menyampaikan laporan kesesakan lalulintas ni. Jom dengar skit.

DJ : Laporan lalulintas untuk petang ini. Kesesakan dilaporkan di lebuhraya E1 dari Subang ke Damansara. Kenderaan bertali arus dan dinasihatkan pemandu agar memandu berhati2.

Bagus DJ ni nasihat org kan.

DJ : Lalulintas di E5...eh E10 LDP...eh E10 Lebuhraya Pantai... 

Bullet : Pale ko E5 E10. Cakap la betul2. Terus Bullet dengar CD je. Hampeh betul. Cakap la elok2. Org dah la jem ni. Main2 plak. 

Ambik ko sedas. Kepade DJ SinarFM yang bertugas pade waktu petang dalam kul 430 sampai kul 630 tu diharap mintak maaf kepade Bullet ye. Sebab anda dah buat Bullet kurang pahala puase. Ngek betul.

Waktu dah nak kul 630. Toll Gombak pun dah dekat tapi Mrs. Bullet menyarankan agar Bullet DRIVE THRU je kat McD. Sebab mmg xsempatla nak sampai Gambang tu dalam mase setengah jam je. Ingt Bullet bawak Toyota Caldina ke? Si Comel je tau x. So, Petronas yang ade McD kat Gombak tu, kat area Setapak la. Kitorg pun memesan Big Mac dan Chicken McDeluxe saiz sederhana je. Sebab xnak  makan banyak. Kang kat kampung mesti banyak makanan kan. Hehe. Pandai2 je.

Kenderaan xdela banyak sangat pun kat highway ni. Rilek je bawak kete. Kitorg sampai kat Hentian Temerloh ngam2 kul 722. So kitorg berbuke la dulu ngan McD tadi sebelum meneruskan perjalanan. Kitorg sampai kat kampung kul 840. Penat la jugak.

Esoknye Bullet dibawa oleh Mrs Bullet mengelilingi kampung ( padehal Bullet yang drive ). Memule tu nak g cuci kete la kononnye tapi kedai kete tu banyak plak kete yang menunggu untuk dicuci, make dengan pantasnye Bullet blah je. Dah habis round2 kampung, balik umah lagi. Bullet cuci je kete kat umah. Kalau korg nak tau, walaupun Si Comel tu dah 3bulan berada dalam jagaan kitorg, xpenah lagi Si Comel mandi kat kedai. Bullet la yang mandikan dia tiap2 minggu. Rajin kan. Hehe.

 *ade org xpenah jumpe air laut
Hari Ahad plak, Bullet ngan Mrs. Bullet g jalan2 kat TC ( Telok Cempedak la dol ). Mrs Bullet beli sandal yang ade bunga kat atas dia. So sweet. Cam org Hawaii plak. Hehe. Kitorg pun main2 pasir, main2 air laut ( lame dah kitorg xmandi laut ni tapi hari ni xleh mandi la kan. Bulan pose ni. Kang air masuk dalam hidung dah tersedak2 ). Lepas je kat TC, pegi plak EC Mall. Berjalanla kitorg mundar mandir laksana org yang xde hale tuju kat dalam tu. Mrs. Bullet nak beli kek tapi xde plak kedai kek dalam tu. Xpe2, nanti usaha lagi cari kat luar.
 *best kan kan sini.
Dah puas berjalan, kitorg pun pulang. Beli kek Mrs. Bullet kat satu kedai tu. Pastu beli kopok leko kat KEMIRA. Kat mane? Kat Kuantan la. Org Kuantan tau le. Org luar nak kene tanye2 dulu baru dapat cari kedai tu. Berbuke puase hari ni mmg mewah. Bukan g makan kat hotel 5bintang tapi makanan yang banyak dihidangkan oleh Mama dan Abah. Anak baru 3 org, campur Bullet sorg jadi 4org tapi hidangan mmg mewah. Rezeki jgn ditolak tau. Ade sambal sotong, pecal, asam pedas kepale ikan kot, solok lade ( ala, lade yang ade isi ikan dalam tu ), kek lagi, kuih muih dan sebagainye. Banyak kan. Mmg perut ni penuh sangat.


Dah habis makan tu sume, Abah goreng kopok leko plak. Makan lagi. Perut ni cam xleh isi dah. Tapi Mama menghidangkan kerang rebus plak. Pergh, cmne perut Bullet ni nak menerime sume ini. Tapi apekan daye, sume makanan nampak menyelerekan. Telan jela. Sampai dah xlarat, Bullet basuh tangan, basuh muke, tido. Hehe. Camane la badan xnaik. Makan2 tido. Buruk perangai...Esok sahur plak ngan mee rebus satu periuk. Habis la perut ini. Gemuk kah aku?

Tula citer mase cuti Bullet. Xnak citer perjalanan balik ke KL sebab jalan jem. Hari Isnin, Bullet dan Mrs. Bullet berbuke kat umah mak Bullet plak. Emak masak ayam masak lemak cili padi. Haha. Terliur la korg ye..Ade roti sardin lagi. Dalam kul 8, kitorg pun balik umah kitorg. Esok nak keje da...Tido la

Esok2 sambung lagi...bye